Vi vill varna för pågående bedrägeriförsök genom falska SMS som cirkulerar för tillfället. Läs mer här!

BYGG ETT RIBBSTAKET

Ett räcke är först och främst till för att förhindra olyckor, men är självklart också ett roligt projekt som kommer att bidra till din altans karaktär. Beroende på om du vill ha ett räcke som är vindskyddande, högt eller lågt måste konstruktionen anpassas därefter. Ett ribbstaket blir mer skyddande från både vind och insyn jämfört med exempelvis ett krysstaket.

Innan du börjar

Räcken och staket till altaner eller trädäck byggs ofta av tryckimpregnerat virke som passar bra ihop med trallen. Detta virke behöver inte målas och står ändå emot väder och vind på ett bra sätt. I Sverige förekommer ofta märkningen NTR på impregnerat virke vilket är en branschstandard framtagen av Nordiska träskyddsrådet. När du köper NTR-klassat virke ingår också en 20 års rötskyddsgaranti om du på begäran kan visa upp kvitto och garantisedel. Virke märkt med NTR-A är den högsta klassificeringen och ska användas till räcken där det finns krav på personsäkerhet (exempelvis en balkong). NTR-AB är den absolut vanligaste märkningen och är ett utmärkt val för räcken som monteras utan krav på personsäkerhetsskydd.

Det finns en del regler kring hur räcken ska utformas. Om avståndet ned till mark från altanen är över 50 cm ska alltid ett räcke finnas. Kontrollera vad som gäller med din kommuns byggnadsnämnd om du känner dig osäker.

När du bygger stommen till ditt trädäck så låter du stolparna sticka upp tillräckligt för att senare kunna kapas av i rätt höjd. Standardhöjderna för ett räcke är 900 mm eller 1100 mm, där det högre räcket är ett krav för fallhöjder över 3 m. Om du har en altan utan uppstickande stolpar  för räcket, eller om du vill komplettera med ytterligare stolpar, kan du fästa stolparna med stolphållare direkt i trädäcket.

Vilken typ av skruv som används är också viktigt, speciellt i utsatta förhållanden. Korrosionsklass C4 och C5 är de som ska användas vid altanbygge. Korrosionsklass C4 kan du använda vid normala förhållanden men om altanen är belägen vid en pool, sjö, uppfart som saltas eller annat område som gör den utsatt bör klass C5 användas, vilket ofta är en typ av rostfri skruv.

Underhåll

Behandla räcket i samband med att trallen tvättas och oljas in. Inspektera alltid räcket med jämna mellanrum för att försäkra dig om att ingen mikrobiell tillväxt har uppkommit.

TIPS

Använd klossar som mellanlägg för att få samma mellanrum mellan alla ribbor.

Det blir många kapningar så en kap- & gersåg är klart användbar i ett sånt här projekt.

KOM IHÅG

Om ingen överliggare monteras på stolpen bör ett stolplock monteras för att skydda ändträt.

Skruva inte för nära ändträ för att motverka sprickbildning.

Material

Din inköpslista för att göra projektet
Det finns inga val tillgängliga för produkten

Steg för steg

Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet bygg ett räcke med ribbstaket

Steg 1

Bestäm räckets höjd, 900/1100 mm, och minska höjden med 45 mm som är överliggarens tjocklek. Använd vinkelhake och markera måttet på stolparna. Kapa stolparna efter markeringarna.

Steg 2

Geringssåga en regel 45x120 mm i ena änden. Regeln ska vara räckets överliggare och ligga ovanpå stolparna. Lägg brädan med den geringssågade änden i rätt läge på en hörnstolpe och markera i andra änden var brädan ska kapas så att skarven hamnar mitt över en stolpe. Skruva fast överliggaren med rostskyddad trallskruv 4,8x55 mm. Det blir snyggast om du skråskruvar underifrån från stolpen in i överliggaren och är försiktig så skruven inte kommer igenom överliggaren. Enklare, men inte lika snyggt, är det att skruva överliggaren uppifrån. Välj i så fall trallskruv 4,8x75 mm eftersom du då skruvar rakt ner i stolparnas ändträ.

Steg 3

Lägg nästa regel 45x120 mm på plats och markera var den ska kapas. Om den når till en hörnstolpe geringssågas den. Skruva fast och fortsätt tills hela räcket har överliggare.

Steg 4

Mät ner 90 mm från överliggaren och gör en markering på varje stolpe. Geringssåga en staketribba 28x45 mm och håll den i läge mot ett hörn. Markera för kapning och kapa. Skarvar läggs mitt på en stolpe. Kontrollera med vattenpass och skruva fast ribban med rostskyddad trallskruv 4,8x55 mm. Fortsätt tills hela staketet har översta varvet ribbor.

Steg 5

Såga till ett par passbitar av staketribban som du använder för att få mellanrummet 28 mm till nästa ribba. Geringssåga en staketribba och håll på plats. Markera var den ska kapas. Se till att inte två skarvar hamnar mitt för varandra. Använd passbitarna för att få rätt avstånd mellan ribborna och skruva fast. Sätt resten av andra varvet ribbor.

Steg 6

Fortsätt på samma sätt tills alla ribbor är på plats.

Steg 7

Slipa av alla vassa hörn med grovt sandpapper på en kloss eller med en slipmus.

Steg 8

Vill du måla ditt tryckimpregnerade staket är det bäst att vänta en säsong eftersom virket innehåller salter som kan ge missfärgningar. Ett alternativ om du vill ha ett mörkt staket är att olja staketet med trallolja som blandats med svart eller brunt färgpigment.

KIKA IN GRUPPEN HEMMAFIXARE PÅ FACEBOOK

Här delar vi våra gör det själv-projekt, hjälper varandra om vi fastnar i bygget och tipsar varandra
om smarta hacks. Alla är välkomna, oavsett om du är nybörjare, proffs eller bara drömmer om att någon gång fixa hemma.


Frågor och svar

Här kan du få svar på dina frågor. Ställ en fråga direkt till oss eller bläddra dig fram till ditt svar.

Huvudfråga: Räcke ribbstaket