kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Många av våra inredningsdetaljer i hemmet används mycket och kan därför vara utsatta för hårt slitage. Oavsett om det handlar om köksinredningen, golvlister, platsbyggda bokhyllor eller foder så kan de emellanåt behöva lite uppfräschning. Som tur är så går det ofta att renovera olika typer av skador eller slitage på ett nästan osynligt sätt. Metoderna är enkla och kräver oftast inga dyra verktyg.
Beroende på hur dina snickerier är gjorda och av vilka material så påverkar detta också hur du kan laga dem. Är de målade är det i allmänhet mycket enklare att reparera jämfört med snickerier där strukturen på träet är synlig. Men du kan vara lugn. Det finns finurliga metoder att använda så att skadan trollas bort.
Har dina snickerier fått jack eller märken där träet har tryckts in, så kan dessa märken ofta återställas genom att värma ytan med en fuktig duk över. Detta kräver att du slipar av ytan om den är lackad för att fukten ska kunna tränga in i träet och återställa fibrerna. Lägg sedan på en fuktig trasa och värm med ett strykjärn tills märket är borta. Eventuellt kommer du att behöva putsa till skadestället med ett fint sandpapper och sedan ytbehandla på nytt.
Flisor i massiva träsnickerier kan limmas på plats igen med hjälp av vanligt trälim som stryks på tunt. Sedan kan flisan pressas tillbaka på plats och fästas temporärt med en bit maskeringstejp. Även här kommer du troligen att behöva putsa av området med ett fint sandpapper innan du ytbehandlar på nytt.
Snickerier av MDF eller annan typ av skivmaterial brukar vanligen vara målade och dessa kan med fördel därför spacklas. Använd snickerispackel som är både lättjobbat och fyller ut en skada bra. Se bara till att ytan du ska spackla på är ren från både damm och fett. Denna typ av lagningar behöver alltid slipas och målas över för att bli både hållbara och snygga.
Om du trots allt inte tror att din skada går att lösa med någon av metoderna ovan kan du istället göra lagningen till en prydnad. Du kanske kommer att behöva göra samma ingrepp på flera ställen på dina snickerier så att resultatet blir som ursprunget. På så sätt maskerar du lagningen genom att gömma den i det uppdaterade utseendet. Dina snickerier kan till och med bli vackrare med accentuerade detaljer - som till exempel extra lister eller beslag.
Ett exempel på det kan vara en gammal trämöbel av massivt trä som fått sprickor när den torkat. Denna typ av skador går i allmänhet inte att återställa till ursprungligt skick. Då får du acceptera sprickan och fyll i den istället. Vill du måla kan du förstås spackla och sedan måla om hela möbeln. Ett annat sätt är att fylla sprickan med epoxi. Då har du valen att antingen blanda till en kulör som stämmer med träets övriga utseende eller välja en kontrasterande kulör. Det kan verkligen förhöja utseendet. Se bara till att ha ordentliga skydd när du jobbar med epoxi, då det kan vara väldigt skadligt för hälsan.
För att maximera livslängden på snickerier, både vid nytillverkning och vid renovering, så handlar det till stor del om att inte slarva med förberedelserna. Det gäller att få bort eventuella lösa rester och skapa en stabil grund för nästa lager. Där kommer också grundmålningen in i bilden och är viktigt för att skapa god vidhäftning för efterföljande ytbehandling så att denna får lång hållbarhet.
Har du möjlighet – lossa snickeridetaljen för en bra arbetsställning. Gärna i ett separat utrymme där du kan utföra reparationerna.
Vid spackling kan det vara bra att använda grundmålningen för att försäkra dig om att din lagning inte syns. Om inte - gå på med sandpapper igen.
Tänk på att inte slänga trasor du oljat med i soporna. De kan självantända i värsta fall.
Försök att tänka utanför den berömda boxen. Om resultatet blir så bra som möjligt är det OK. Det behöver inte bli exakt som det var tidigare.
Var noga med rengöring av detaljen innan du spacklar eller målar – då håller lagningen länge.
Slagmärken i snickerier av massivt trä kan oftast åtgärdas genom att tillföra träfibrerna fukt och värme, vilket innebär att du först behöver putsa av stället med skadan. Använd ett sandpapper av korn 120 eller 180 och slipa lätt över skadan.
Fukta en tygtrasa eller wettexduk och lägg över slagmärket. Trasan ska vara fuktig men inte drypande våt.
Värm sedan försiktigt med strykjärnet ovanpå trasan en kort stund och kontrollera resultatet med jämna mellanrum tills du är nöjd.
Låt svalna och framförallt torka igen. Vänta ett dygn innan du går vidare.
Fukten och värmen gör ofta att träfibrerna reser sig och därför bör du nu putsa av skadan med ett fint sandpapper.
Torka bort slipdammet med en fuktig trasa och låt torka i några minuter.
Påför sedan ny ytbehandling av samma sort som resten av snickeridetaljen med en trasa eller pensel, beroende på om det är lack eller olja.
Har du dessutom urflisning av träet och har flisan kvar, se till att den passar på platsen.
Tvätta av ytorna som ska limmas så att de är fria från smuts och fett med exempelvis målartvätt. Låt sedan ytorna torka i några minuter.
Stryk på ett tunt lager vanligt trälim på ytan som ska limmas. Pressa dit träflisan i rätt läge.
Fäst den ditlimmade biten temporärt med maskeringstejp och dra lite i tejpen när du fäster den, så att du får press i limfogen.
Trälimmet behöver ungefär ett dygn får att nå full styrka. Därefter kan du ta bort maskeringstejpen.
Har det pressats ut mycket lim som torkat utanför skarven – ta bort försiktigt med hjälp av en brytbladskniv.
Känn över lagningen och vid behov putsa lätt med ett fint sandpapper över lagningen.
Torka bort eventuellt slipdamm med en fuktig trasa och låt torka i några minuter.
Ytbehandla sedan skadan med samma typ av ytbehandling som resterande delar av snickeridetaljen.
Målade snickerier, eller sådana som du tänker måla efter lagningen kan du istället åtgärda skador med snickerispackel. Börja då att tvätta av dina snickerier med målartvätt för att bli av med smuts och fettbeläggningar.
Putsa av dina snickerier lätt med ett fint sandpapper så att både spackel och färg fäster bättre.
Torka av slipdammet med en fuktig trasa och låt ytorna torka i några minuter innan du fortsätter.
Fyll skador med snickerispackel och låt torka.
Slipa med sandpapper tills ytan är helt jämn. Använd gärna en slipkloss för bästa resultat. Det krävs lite tålamod för att få det bra och tänk på att minsta ojämnhet syns mer efter målningen är klar.
När alla skador är lagade så återstår målningen. Börja med snickerigrundfärg och fortsätt sedan med två strykningar toppfärg. Mer om detta finns i en separat guide om målning av snickerier.
Har du skador som du inte tror att du kan laga på ett bra sätt? Dem kan du laga genom att dölja med beslag eller lister. Gör upp en plan för vart listerna måste sitta. Gör sedan ett symmetriskt mönster med extra lister på motsvarande ställen.