kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Pricken över i under en renovering är att få listerna på plats. Listerna ramar in rummet, förstärker helhetsintrycket och täcker övergångarna mellan olika material på ett snyggt sätt. När du väl fått upp lister kommer ditt nyrenoverade hus att kännas mer komplett. Gör därför inte som majoriteten av husägare och vänta med listerna tills det är dags att sälja huset. Följ vår guide och gör det redan idag!
Lister finns i många olika utföranden och används till många olika områden i ett hus. Runt ett fönster eller dörr täcks skarven mellan salningen och väggen med lister och kallas då för foder. Längs hörnen mellan golv och vägg monteras golvsockellist och upp mot innertaket monteras en skugglist. Utsatta ytterhörn kan kläs med hörnlister för att hjälpa till att skydda hörnet och övergången från köksbänkskivan vid väggen kan täckas med en hålkälslist.
Alla dessa olika användningsområden gör också att lister kommer i många olika utföranden, både gällande form, material och färg. Många väljer släta lister till både golvsocklar och foder för dörrar eller fönster. Dessa ger ett modernt och lite stramare intryck, medan profilerade lister kan bidra till ett mer klassiskt utseende. Lister kan fås i olika träslag men vanligast är furulister om de ändå ska målas. Dessutom finns det även färdigmålade lister i MDF som har den fördelen att de är mer stabila, men måste förborras för att inte spricka.
När det kommer till hörnen i ett rum finns det ett antal alternativ för hur detta kan lösas. Ett väldigt vanligt alternativ nuförtiden är att gera båda listerna i 45 grader, medan förr i tiden så användes en metod som kallas förkroppning. Denna är framförallt fördelaktig vid profilerade lister och innebär att den ena biten profilsågas för att passa mot den anslutande listen. Släta lister utan profilering kan även sättas rakt mot varandra utan gerning.
Ytterligare en metod för att skarva lister i både hörn och mellan olika listtyper är att använda så kallade skurklossar. Dessa fästs i hörnen och sedan låter man listerna ansluta rakt mot denna kloss, vilket gör att du endast behöver göra 90 grader sågsnitt. Vilket som blir snyggast är upp till dig att bestämma och skulle det bli en glipa så finns alltid mjukfog att tillgå. Detta kräver dock att listerna ska vara målade.
I hus med väggar av trästomme används dyckert för att fästa lister, men det går även bra att använda listskruv. I väggar av stenmaterial måste du istället förborra och plugga för skruv, alternativt montera listerna med sättlim. Fäster du med spik eller skruv använder du en liten pensel för att måla över skallarna efter montaget.
Många lister lever ett utsatt liv vilket gäller inte minst golvlister, foder runt dörrar och hörnlister. Detta gör att dessa detaljer kommer att behöva fräschas upp med tiden och hur ofta beror förstås på hur mycket de slits. Normalt slits inte lister mer än att det går att åtgärda med en mindre bättringsmålning av de slitna områdena. Känns listerna väldigt tråkiga kanske du behöver måla om dem i sin helhet och kanske samtidigt även vill byta kulör, vilket är ett enkelt och billigt sätt att förnya rummets karaktär.
Det går att såga för hand, men blir betydligt lättare med en kap- och gersåg som du dessutom kan använda dig av för att ”smyga” dig till rätt mått.
Mät hellre två gånger och kapa en gång. Är du osäker kan du kapa med någon millimeters övermått och ”smyga” dig fram till rätt passning genom flera mindre kapningar.
Använd dorn till att driva in spikarna den sista biten, så slipper du märken efter hammaren i listen.
Ta för vana att alltid kapa av några millimeter på nya lister så att du alltid vet att snittet är 90 grader.
För ett snyggare resultat målar du alla spikskallar med lite färg i samma kulör som listen.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet sätta lister.
Innan du börjar att montera dina lister är det bra att låta de ligga i det rum de ska monteras i minst ett dygn. Då hinner träet acklimatiseras till rummets temperatur och fukthalt, något som minskar listernas rörelser senare.
Börja med att mäta ut för första listen och var noga här då varje millimeter kommer att synas.
Lägg upp första listen i kap- och gersågen och ta av några millimeter från ena änden. Då vet du att du har ett helt rakt snitt.
Mät sedan ut hur lång list du behöver och kapa till listen. Var noga med att kapa på rätt sida om din markering.
Passa in listen och gör justeringar om det behövs.
Montera listen med en dyckert strax över mitten på listen och fäst 5 cm från kanten och sedan var 50–60 cm. Högre golvsocklar än ca 60 mm kräver istället två spikar. Använd en dorn för att driva i spiken den sista biten så undviker du märken efter hammaren i listen.
Första listen är monterad ända in i hörnet och den andra listen ska nu förkroppas för att få en perfekt anslutning.
Kapa listen i 45 grader och markera kanten med en blyertspenna, detta gör det lättare att se den exakta formen.
Den gerade biten ska nu tas bort ända in till strecket och detta kan antingen göras genom att tälja med en kniv eller att du sågar med till exempel en sticksåg.
Kontrollera passningen kontinuerligt mot en spillbit och var noga med att inte ta bort för mycket. Mindre justeringar kan göras med kniv, fil och sandpapper.
När du är nöjd med passningen ska listen monteras på samma sätt som den tidigare med dyckert var 50–60 cm. Innan du monterar kapar du av någon millimeter i andra änden för att få en rak kant att ansluta mot.
Fortsätt på samma sätt med alla övriga lister runt hela rummet.
Blir det några mindre glipor kan du använda latexfog för att fylla dessa.
Efter att alla listerna är monterade återstår att måla spikhuvudena med lite vit färg. På så sätt kommer de att smälta in i listen och inte bli så påtagliga.