kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Trä är ett fantastiskt material som har använts i tusentals år för att bygga och inreda våra hus i Sverige. Inomhusmiljön blir bättre och klimatpåverkan betydligt mindre om man jämför trä med nyare material. Att välja träpanel som takinklädnad är ett naturligt val för någon som har ett trähus men kan lika lätt byggas på ett befintligt innertak för att njuta av träets utseende och egenskaper.
Att sätta upp panel i tak är ett enkelt jobb som alla kan ta sig an. Arbetet blir lättare om ni är flera som hjälps åt när rummet är större, då slipper ni flytta runt stegen för att slå in och fästa panelen på alla ställen. Rummet som ska kläs bör först mätas in då det blir mindre jobb att köpa måttbeställda takpaneler än att skarva varje för varje bit.
Takpanelen spikas direkt mot reglarna i taket eller direkt på ett befintligt tak som består av träbaserat material. För ett effektivt montage rekommenderar vi att du använder en dyckertpistol. Om du väljer att använda en hammare bör den användas i kombination med en spikdrivare för att undvika märken på panelen. För ett dolt montage kan även panelclips användas, dessa spikas eller skruvas.
Ska panelen användas i anslutning till våtrum måste innertaket ventileras. Detta görs enklast genom att du skruvar fast spikläkt i motsatt riktning med ett C/C-avstånd på högst 60 cm som du sedan fäster panelen i. Denna metod kan även användas om du har takreglar som går i den riktningen du även vill att panelen ska ha när den är monterad.
Nätverksuttag som ofta kopplas i och ur kan slitas med tiden, vilket kan medföra glappkontakt och en instabil anslutning. Då är det bara att byta uttag eller koppla över till wifi.
När det gäller takpanel så finns det mycket att välja på men det är ändå något visst med att bygga med riktigt trä. Då får du per automatik lite liv i mönstret och kan med gott samvete känna att du valt ett klimatsmart alternativ. Dessutom avger inte trä några gaser på grund av bindemedel eller lim som andra processade alternativ kan göra. Komplettera med en bra takfärg med goda miljöegenskaper så håller du nere mängden kemikalier som används i samhället, vilket är bra för oss alla.
Välj en bräda med ändspont för enkla och snygga skarvar.
Låt takpanelerna stå i samma rum som de ska monteras i tills fuktkvoten är högst 10 %, detta kan ta allt från 1 – 3 veckor beroende på klimat och fuktkvot vid leverans.
Brädorna ska vara förpackade tills att det är dags för montaget, annars riskerar du att de hinner slå sig under tiden dem acklimatiserar sig till omgivningen.
Var noga med att välja rätt längd på skruv eller dyckert som du använder. Den får ej penetrera djupare än glespanelen eller takpanelen du spikar mot för då kommer du sticka hål på ångspärren som ligger bakom.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet sätta panel i tak.
Början med att mäta upp och göra markeringar på glespanelen varje meter längs med sidorna. Detta underlättar för att hålla riktningen på takpanelen senare.
Kontrollera att fuktkvoten på takpanelerna är högst 10 % med en fuktkvotsmätare.
Montera den första panelen med noten mot väggen. Se till att rätt sida av panelen hamnar nedåt mot golvet om den inte är likformig.
Fäst brädan med en dyckertpistol med en spik närmast väggen och en i panelens fjäder.
Om du använder panelclips orienteras den första brädan med fjädern mot väggen, fäst med en spik i fjädern och ett clips i panelens not.
Behöver du skarva en panel görs detta genom att de två spontade ändorna skjuts ihop. Om panelen inte är ändspontad monteras de kant i kant med skarven över glespanelen eller spikläkten.
Montera nästa panel genom att skjuta ihop sponten i den föregående panelen. Fäst den med dyckert i panelens fjäder.
Använder du panelclips fäster du istället panelerna med ett clips i brädans not som sedan döljs när du skjuter ihop sponten med nästa panel.
För att vara säker på att sponten har gått i ordentlig kan du sticka upp handen i taket ovanför panelerna och känna efter, om sponten sitter kommer det kännas lent över skarven.
Kontrollmät efter några panelbrädor mot de markeringar du gjorde tidigare så att du håller riktningen på panelbrädorna. Du ska ha samma avstånd till dina markeringar på samma sida, då vet du att panelen inte driver åt nåt håll.
Upprepa med att skjuta ihop panelernas spont och fäst i fjädern tills endast en panel återstår.
Vid takdosor märker du ut var du behöver göra urtag, som sedan sågas med en sticksåg. Därefter monterar du panelbrädan.
När det bara är en panel kvar att montera är det dags att ta fram tumstocken. Mät upp så den lämnar en glipa på minst 10 mm mot väggen när den är monterad. Mellanrummet behövs för att taket ska kunna ta upp små fuktbetingade rörelser och täcks över med en taklist.
Klyv den sista panelen på längden och fäst den med dyckert nära panelens kant.
Avsluta sedan genom att montera skugglister på väggen längs hela taket.