kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Det kan finnas många anledningar till att du vill man vill sätta upp ett stängsel, men oftast handlar det om att man vill hålla djur på ena eller andra sidan om en gräns. Kanske handlar det om att du vill hålla hunden kvar inne i på tomten eller så handlar det om att hålla hungriga rådjur borta från dina odlingar. Oavsett vilket så är det ett bra projekt för gör-det-självaren att ta sig an.
Det finns många olika typer av stängsel som passar olika bra för olika ändamål, både avseende maskstorlekar och gällande höjd. Handlar det om ett stängsel för att hindra barn eller hundar att springa ut på vägen räcker ofta ett lägre stängsel på 80 cm. Tänker du däremot dig ett stängsel för att hålla rådjuren på behörigt avstånd från dina godsaker behöver ditt stängsel vara betydligt högre, då rådjur är riktigt duktiga höjdhoppare.
Vanligen krävs inte bygglov för att sätta upp ett stängsel på sin egen tomt, men är du osäker på vad som gäller i ditt fall kan det vara bra att ringa kommunen för att höra sig för. Vill du sätta stängslet i tomtgränsen mot en granne bör du få grannens medgivande skriftligt. Kanske innebär ett stängsel att ni båda får glädje av det och kan kanske dela på både kostnaden och arbetet för att montera det.
Ett stängsel består egentligen bara av stolpar som man fäster ett nät i, vilket gör att det inte är utsatt för några vindlaster. Därför behövs sällan någon kraftigare konstruktion eller grundläggning av stängselstolparna, ofta räcker det att slå ner spetsade stolpar eller jordankare i marken. Börja därför med att kontrollera så att du inte har några rör eller elledningar där stolparnas fästen ska slås ner, annars kan det bli lite onödigt spännande.
Beroende på vilket utseende du är ute efter så kan du antingen välja målade stolpar av metall eller så väljer du någon typ av trästolpar, som finns både som runda och fyrkantiga. Trästolpar kan antingen monteras med jordankare eller så använder du spetsade stolpar som slås ner i marken direkt. Oavsett val kan det vara bra att först använda ett spett om marken är lite hård innan du slår ner stolpen. Använd däremot inte en jordborr för stolparna då risken är stor att stolparna inte står så stabilt efter en tid.
När det kommer till själva nätet så finns det en uppsjö olika modeller att välja på, alltifrån plastöverdragna till galvaniserade varianter. Dessutom finns det en mängd olika maskstorlekar att välja på och även vilken form som maskorna har. Storleken hänger förstås ihop med vilken funktion du vill ha av ditt stängsel men påverkar även utseendet. Vill du ha ett stängsel kring villatomten som smälter in fint, samtidigt som det håller husdjuren inne kanske du ska välja ett grönt plastöverdraget nät med gröna stolpar i metall. Är det en större rasthage för hundar kanske runda trästolpar med fårnät blir ett mer kostnadseffektivt alternativ.
Här nedan beskriver vi hur det går till att sätta ett stängsel och skulle du vilja komplettera med en grind så har vi separata guider som beskriver trevliga typer av trädgårdsgrindar.
Staketstolpar är gjorda för att stå ute år efter år utan en massa kärlek och omvårdnad, vilket gör att underhållet av staketet snarare handlar om reparationer. Med tiden kan skador uppstå på nätet som då kan lagas med att skarva i en ny bit och dåliga stolpar byts ut.
Genom att tänka igenom materialval för både stängselnät och stolpar kan du maximera ditt nya stängsels livslängd. Stängselstolpar i trä tryckimpregneras med kopparsalter och har en betydligt längre livslängd än obehandlat trä, speciellt vid kontakt med mark. Detta gör att den totala miljöbelastningen blir betydligt mindre ur ett livscykelperspektiv jämfört med många andra alternativ.
Ta hjälp av en medhjälpare både när stolparna ska slås i och justeras, men även när nätet ska sättas upp.
Köp eller låna en stolpnedslagare så blir det mycket enklare att få stolparna på plats utan blåa tummar. Detta är ett verktyg som är som ett rör med ände och handtag på sidorna för att enkelt kunna knacka ner staketstolpar.
Tänker du dig en lite rejälare grind tillsammans med ditt stängsel är det en god idé att gjuta fundament till dessa, alternativt slå ner extra jordankare som du kan fästa snedsträvor i som kan stabilisera grindstolparna.
Kontrollera så att du inte har rör eller elledningar där dina stängselstolpar ska slås ned.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet sätta stängsel.
Börja med att planera ditt nya stängsel genom att göra en enkel skiss över området så att du får en uppfattning för hur mycket stängselnät och antal stolpar du kommer att behöva.
Märk ut var hörnstolparna ska vara och kontrollera att sträckningen av stängslet blir som du tänkt dig genom att syfta från stolpe till stolpe.
Försäkra dig om att det inte finns rör eller elkablar i marken där du planerar att slå ned stängselstolparna.
Ska du använda jordankare så kan det underlätta att först montera dessa på stolparna. Då blir det lättare att se till att de hamnar rakt.
Gör hål med ett spett för hörnstolparna och slå sedan ned jordankare eller stolparna i hörnen. Använd antingen ett stolpnedslagarverktyg eller en slägga och en träkloss. Ta hjälp av en medhjälpare som håller stolpen vertikalt och kontrollera med ett vattenpass åt båda hållen.
Stolpen knackas ner så långt att du får önskad höjd på dina staketstolpar, eller om det tar stopp så går det i värsta fall att såga av toppen senare.
Spänn upp ett snöre mellan hörnstolparna så blir det lättare att få alla stängselstolpar i en rak linje.
Mät ut för alla mellanliggande stolpar så att de blir jämnt fördelade över sträckan med max 2 m avstånd.
Förbered hålen med ett spett och slå sedan ner alla stolparna på sina platser tillsammans med en medhjälpare. Kontrollera löpande att stolparna hamnar rakt och låt stolparna vara lite högre än färdigt mått, så kan du justera samtliga på en gång.
Med alla stolparna på plats så ställer du dig en bit ifrån en hörnstolpe och syftar höjderna på stolparna, samtidigt som din medhjälpare knackar ner dem bit för bit. Alternativet är att du gör detta själv och sätter nytt personbästa på stegräknaren, för det kan snabbt bli många turer fram och tillbaka.
Nästa steg är att sätta nätet och enklast brukar vara att börja vid en eventuell grind eller annan plats där stängslet börjar, men undvik att börja i ett hörn.
Ta hjälp med att rulla ut en bit nät och ställ rullen vertikalt längs med där stängslet ska sättas.
Börja att fästa nätet i första stolpen med krampor eller avsedda clips, beroende på stängselmodell du valt.
Be din medhjälpare att sträcka nätet genom att dra i rullen och fäst sedan nätet i nästa stolpe på samma sätt.
Fortsätt sedan runt hela ytan som ska ha stängsel och efter att du fäst nätet i sista stolpen så kan du klippa bort överflödet.
Har du valt trästolpar så kan det vara bra att montera stolphattar som skyddar ändträet samtidigt som det gör att det hela ser mer arbetat ut.
Med stängslet på plats är det dags att ta tag i grinden, men det kan du läsa mer om i en annan guide.