Vi vill varna för pågående bedrägeriförsök genom falska SMS som cirkulerar för tillfället. Läs mer här!
Vad är skillnaden mellan kakel och klinker? | ByggmaxVad är skillnaden mellan kakel och klinker? | Byggmax

Vad är skillnaden mellan kakel och klinker?

Här kan du ta reda på skillnaden mellan kakel och klinker så att du kan välja rätt keramik till rätt miljö.

Går du i renoveringstankar och funderar på att inreda med kakel och klinker? Kakel och klinker kan verkligen förstärka din inredningsstil och är populärt att använda i badrum och kök. Innan du väljer ut ditt kakel och klinker är det dock bra att känna till vilka skillnader det finns dem emellan. Både kakel och klinker är keramikplattor, men tillverkas på olika sätt och innehåller olika beståndsdelar vilket ger varierande egenskaper. Detta gör att kakel och klinker passar i olika miljöer.

Genom att känna till skillnaderna kan du vara säker på att välja rätt keramik till rätt miljö. Här har vi därför samlat allt du behöver veta om kakel och klinkers material, tillverkningsprocess och användningsområden. 

Vad är skillnaden mellan kakel och klinker?| ByggmaxVad är skillnaden mellan kakel och klinker?| Byggmax

Vad är kakel? 

Kakel är glaserade keramikplattor av relativt poröst lergods. Det porösa lergodset innebär att kakel har en ganska hög vattenabsorption på cirka 10–20%. Kaklet har därför en lägre hållfasthet och motståndskraft mot slitage, kemikalier och frost än vad klinker har. Därför ska kakel endast monteras på inomhusväggar, och inte utomhus eller på golvet där det riskerar att spricka.  

Kakelplattorna tillverkas genom att torrpressas och brännas i ugnar runt 1000 grader, samtidigt smälts glasmassan över ytan. Glasyren ger en blank eller matt yta och gör kaklet väldigt lättstädat. Kakelplattorna kan sedan antingen ha klassisk rundad kant eller en rakskuren kant som också kan kallas rektifierad kant. En rakskuren kant lasersågas i efterhand vilket gör att plattornas storlek blir mer specificerad. Detta gör att fogbredden kan vara 1-2 mm när plattan är rakskuren, medan en rundad kant bör ha en fogbredd på 3 mm. Den något större fogbredden fungerar nämligen som ett spann för att jämna ut skillnaderna på plattornas storlek.

Vad är klinker?

Klinker är keramikplattor av tätt stengods. Därmed har klinker en låg vattenabsorption, cirka 0,1–6%, vilket gör klinkern så tålig att den kan användas på både vägg och golv. Hur tålig en klinkerplatta är anges i PEI-värde. PEI-värde visar var klinkerplattan är lämplig att använda, till exempel kan PEI 5 användas i hårt trafikerade offentliga miljöer och PEI 1 är lämplig för hemmabruk med lätt gångtrafik såsom i badrummet. Tänk på att det inte säkert att klinker tål frost så kolla alltid produktinformationen för klinkerplattan om du vill ha den utomhus. 

Klinkerplattorna torrpressas eller våtpressas och bränns i ugnar i en temperatur runt 1300 grader. Plattorna kan vara glaserade eller oglaserade, och de flesta har rundad kant, men finns även med rakskuren kant. 

Sammanfattningsvis är klinker något tåligare än kakel. Klinker kan därför användas på både väggar och golv, och en del kan även användas utomhus. 

 

Utomhusklinker

Om man ska lägga klinker utomhus så måste man tänka på att köpa klinker som är anpassat för utomhusbruk. Utomhusklinker är tjockare än vanliga klinkerplattor, har en högre tålighet och materialtäthet samt en mycket låg vattenabsorption. Därmed tål utomhusklinker frost och smuts extra bra.

Utomhusklinker kan även användas inomhus. Om man vill ha en enhetlig look mellan altanen och rummet innanför så är utomhusklinker ett utmärkt val.

Inspireras av våra guider-steg-för-steg