kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
En oslipad pärla kan man ibland läsa i mäklarprospekt, och när det gäller riktiga trägolv kan det ligga mycket sanning i uttrycket. Har du äldre trägolv som kanske bär spår av sin historia kan det vara väl värt att slipa fram dess forna glans igen. Projektet tar sin lilla tid att genomföra och innebär att hela rummet måste tömmas, men för den händige är det inte svårt att få till ett bra resultat. I denna guide visar vi hur du kan slipa golv själv!
Innan du börjar planera slipningen av ditt trägolv är det viktigt att du först försäkrar dig om att golvet går att slipa om. Solida gamla trägolv och parkett med tillräckligt tjock slityta är normalt inga problem att slipa om. Däremot finns det golv som ser ut som trägolv men som inte går att slipa. Detta kan vara laminatgolv med en träimitation överst eller ett väldigt tunt lager trä.
En golvslipning utförs vanligen i tre steg där du börjar med att grovslipa för att få bort alla ojämnheter och skador i golvet. Därefter gör du en mellanslipning som tar bort alla slipmärken från grovslipningen och sist en finslipning. Den sista slipningen tar då bort slipmärken från mellanslipningen och ger en yta som är redo för ytbehandling.
Större golv som ska slipas kräver större och effektivare maskiner, som går att hyra, och där dessa inte kommer åt använder du en mindre slipmaskin. Tänk på att stora och effektiva golvslipar också effektivt kan slipa för djupt om du stannar på samma ställe med slipen. Starta därför alltid slipen utan kontakt med golvet och sänk ner den samtidigt som du matar den framåt. På samma sätt ska du lyfta slipen från golvet innan du avslutar den matande rörelsen.
Det finns olika modeller på golvslipar och om du är ovan är en excenterslip att föredra. Den är visserligen inte riktigt lika effektiv som en med vals, men är i gengäld mer förlåtande och lättare att hantera. Längs väggarna kan du använda en handhållen excenterslip men i hörnen behöver du ha en handhållen slip som kommer åt ända in, exempelvis en slipmus eller planslipmaskin. Mer om hur du kan behandla ditt golv efter avslutad golvslipning hittar du i guiden Ytbehandling av golv.
Vilken ytbehandling du sedan vill göra på ditt nyslipade golv vet bara du, men det finns många alternativ. Både golvlack och oljade golv är klassiska val för såväl parkett som massiva plankgolv. Andra alternativ är såpskurade golv som passar gamla plankgolv väl eller en hårdvaxolja som ger en väldigt trevlig karaktär med bibehållen träkänsla. För att förändra kulören går det att antingen betsa innan du oljar eller lackar, alternativt måla med en golvfärg.
Förutom regelbunden städning med dammsugning och avtorkning kräver golvet olika underhåll beroende på val av ytbehandling. Lackade golv behöver i allmänhet inget underhåll medan olja eller hårdvaxolja behöver kompletteras med viss regelbundenhet. Såpskurade golv såpskuras regelbundet och får på så sätt sitt underhåll.
Att slipa om ett befintligt trägolv gör att du sparar in en hel del pengar samtidigt som du minskar på resursslöseriet genom att inte byta ut golvet. Ett massivt trägolv är dessutom som att ha en bit av naturen i sitt hem och blir oftast bara vackrare med åren. Fundera gärna på vilken typ av ytbehandling du vill ha på ditt nyslipade golv, det finns många naturliga och miljövänliga alternativ att välja på. Till exempel gör olja, vax eller såpskurade golv att du maxar den genuina träkänslan som ett massivt trägolv kan erbjuda, samtidigt som du undviker miljöfarliga kemikalier.
Att slipa trägolv är ett dammigt jobb och kräver både ordentlig maskering mot andra rum och att du använder dammfiltermask.
Förutom andningsskydd är det lämpligt med bra hörselskydd och ett par bekväma knäskydd.
Se till att ha alla maskiner och verktyg på plats när du påbörjar arbetet så får du ett bättre flöde på momenten.
En slipmaskin ska alltid hållas i rörelse så fort den har kontakt med träytan, annars blir det snabbt märken som kan vara svåra att få bort.
Använd gärna en excenterslipmaskin som är lättare att få till ett bra resultat med, även för den ovane.
Kontrollera noga efter varje slipmoment att alla märken från tidigare har tagits bort innan du fortsätter med ett finare papper. Små märken syns mer efter att ytbehandlingen kommit på.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet slipa trägolv.
Börja med att tömma rummet på all som står på golvet eller hänger ner mot golvet, för att få ordentlig plats att arbeta.
Ta bort alla golvsockellister och även eventuella lister som ansluter till andra golvytor.
Se till att det inte finns några spik- eller skruvskallar som kan förstöra slippappret på slipmaskinerna. Slå ner eller skruva i skruvarna så att de hamnar minst 2 mm ner i träet.
Ta bort eventuella rester av lim och spackel med en skrapa innan du börjar slipa golvet.
Har du ett knarrande golv kan detta åtgärdas genom att det skruvas fast ordentligt i undergolvet eller golvreglarna.
Vill du inte ha synliga skruv kan du försänka dessa och plugga hålen med träplugg. Antingen väljer du då träpluggar i liknande material för att få dem att smälta in eller så väljer du ett kontrasterande träslag för att få dem att framträda som dekorativa element.
Ska väggarna inte åtgärdas är det en god idé att täcka åtminstone nederkanten av dessa med exempelvis mjölkpapp för att undvika skador på tapeten.
Slipa golv är ett dammigt jobb så därför bör du tejpa igen alla dörrhål med plast, att stänga dörren är inte tillräckligt. Dammskyddet ska vara tätt nog för att hålla dammet inne, samtidigt som du lätt ska kunna ta dig in och ut från rummet.
Beroende på hur stora ojämnheter du ska slipa bort och i vilket träslag, så väljer du hur grovt papper du ska börja med. Ju mer du ska slipa bort desto grövre papper men i allmänhet brukar det vara lagom att börja med K40 för mjukare träslag som gran och K50/K60 för hårdare träsorter som ek.
Äldre golvplankor kan ofta vara lite kupade och då är det lämpligt att göra grovslipningen diagonalt över golvet.
En större golvslip är svår att komma åt med längs kanter och i hörn, så där använder du en mindre slipmaskin alternativt slipar för hand. Golvlack på ytor som du inte kommer åt med den stora slipen tar du med en skrapa innan du går på med en liten slip.
Sopa upp och dammsug efterhand och kontrollera då och då att dammpåsen fortfarande sitter så tätt som möjligt på golvslipen. Tänk också på att tömma dammpåsen innan den har blivit för full. Töm dammpåsen ute på gården, det gör du enklast genom att sänka ned den i en sopsäck och skaka ur den inne i säcken.
Mellanslipningen gör du med ett något finare papper, t.ex. K80 brukar vara lagom, och slipar av hela golvet igen. Först tar du de stora ytorna med den stora maskinen längs golvet och sedan går du efter längs kanter och hörn med en mindre slip.
Dammsug golvet återigen och kontrollera resultatet.
Finslipningen gör du på samma sätt som vid mellanslipningen men nu med ett slippapper med korn K120.
När hela golvet är avslipat ska det återigen dammsugas noga samt torkas av med en fuktig trasa.
Inspektera golvet och känn efter så att du är nöjd med resultatet. Ibland kan träfiber resa sig något vid våttorkningen och då kan du slipa lätt förhand med det finaste pappret igen. Dammsug sedan och torka igen med en fuktig trasa.
Är du nöjd med resultatet från slipningen återstår nu att lägga på den typ av ytbehandling du har valt. Följ instruktionerna för den aktuella produkten och glöm inte börja längst in och sluta vid dörren.