kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Med nyuppsatta gipsskivor måste du först spackla alla skarvar och skruvhål innan du kan måla eller tapetsera. Förutom att skapa ett slätt underlag för ytskiktet, ska även skarvarna förstärkas. Detta görs för att förhindra sprickbildning när huset rör på sig, vilket annars kan förstöra en snygg vägg. Alla produkter du behöver hittar du på Byggmax och med denna guide har du snart släta väggar.
Gipsskivor är försedda med en fasning längs båda långsidorna, vilka är till för att enkelt kunna spackla skarvarna. Utrymmet som dessa skapar är till för spackel och en remsa för förstärkning av skarven så att du inte får sprickor i din tapet. Skarvar som har kapats eller där kortsidan på gipsskivan skarvas, saknar dessa fasningar. Det du då gör är att fasa av hörnet med en kniv för att ge utrymme för spacklet.
När du ska förstärka skarvar har du två val och kan antingen fästa självhäftande glasfiberremsa eller så gör du som proffsen och använder en pappremsa. Glasfiberremsan är lite lättare att hantera då den bara är att tejpa upp innan du börjar spackla. Å andra sidan anses pappremsan vara bättre på att motverka sprickbildning. Pappremsan kan tyckas vara lite krångligare att använda, men redan efter första skarven kommer du ha koll på hur det fungerar.
Innerhörn spacklar du på samma sätt som övriga skarvar och om du använder pappremsa kan det vara bra att vika denna på mitten innan du sätter upp den. Då blir det lättare att få till ett skarpt och snyggt hörn. Ytterhörn behöver däremot förstärkas med antingen aluminiumförstärkt pappremsa eller förstärkningslist i plast eller metall.
Innan du börjar spackla ska du se till att inga skruvar sticker upp över pappytan eller att du har några större skador. Håligheter kan lagas med gipsbruk, som kan läggas på ganska tjockt och torkar snabbt utan att sjunka ihop. När det torkat slipas det lätt för att få bort eventuella kanter som sticker ut. Det behöver dock inte vara perfekt slätt då väggen ska spacklas ändå.
Grundregeln vid spackling av väggar och tak är att hellre lägga på tunt med spackel i fler omgångar. Detta minimerar behovet av att slipa, vilket kan vara både svårt och tungt om det är mycket som ska slipas.
Nya stålspackel har en väldigt vass kant och skarpa hörn som gör dem svåra att arbeta med. Så har du köpt nya verktyg till detta projekt rekommenderas att du tar ett sandpapper och drar över kanten några gånger och att du stukar till hörnen något. På så sätt kommer det att bli lättare för dig att applicera och dra av spacklet utan några kanter.
Våga utmana dig lite och prova på att använda pappremsor istället för glasfiberremsor nästa när du ska spackla gipsskarvar. Förutom att det är proffsens val och bedöms vara ett bättre alternativ för att motverka sprickor i skarven, är det dessutom ett miljövänligare alternativ. Glasfiber tillverkas genom att glas smälts och spinns till långa trådar som sedan används i tillverkningen av näten till skarvremsorna. I denna process åtgår väldigt mycket energi och det tillsätts dessutom bindemedel som senare kan avge gaser till omgivningen.
Använd en mindre spackelspade för att få upp spackel ur hinken och lägga på ett bredspackel. För att lägga på spacklet på väggen använder du sedan ett mindre bredspackel.
Lägg hellre på för lite än för mycket spackel åt gången då det är lättare att spackla än att slipa.
Vid slipningen av spackel är det lämpligt att använda ett ledbart slipverktyg med förlängningsskaft. Detta göra att skarvarna lätt kan slipas jämna och du får ett bättre underlag till dina tapeter.
För att undvika att ljud överförs mellan rummen är det en bra åtgärd att först täta alla springor mellan väggen och andra väggar, tak eller golv. För detta använder du latexfog eller annan mjukfog för inomhusbruk.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet spackla gipsskarv.
Börja med att lägga ut golvskyddspapp på golvet så att du inte skadar eller fläckar ned det.
Kontrollera att alla skruvar är ordentligt iskruvade. De får inte sticka upp ovanför pappytan på gipsen och vid behov dras de i med en stjärnskruvmejsel.
Springor mellan väggen och tak eller golv tätas med latexfog för att undvika att ljud letar sig mellan rummen.
Större skador eller glipor lagas först med gipsbruk.
När gipsbruket torkat slipas det av slätt med ett P120 sandpapper.
Har du valt metoden med glasfiberremsor i skarvarna ska du nu montera dessa över skarvarna innan du börjar spackla.
Ta upp spackelmassa på ett bredspackel och använd sedan ett något mindre bredspackel för att lägga på samt dra av spacklet på väggen.
Påbörja spacklingen genom att lägga på spackel tvärs över skarven och se till att spacklet kommer ner ordentligt i skarven. Har du använt glasfiberremsa ska du se till att spacklet fyller ut bakom remsan genom dess hål.
Släta av genom att dra av spacklet längs med skarven med en smalare bredspackel.
Har du valt att använda pappremsa istället för glasfiber, ska du nu klippa till en remsa och lägga på i det våta spacklet.
Tryck till och släta ut remsan med hjälp av din smalare bredspackel.
Lägg därefter på ytterligare ett lager med spackel på samma sätt som tidigare så att pappremsan ligger i det första spackelskiktet.
Skruvhålen ska även de spacklas men utan någon förstärkningsremsa. Lägg på spackel i en riktning så att det fyller ut hålet ordentligt. Dra sedan av i en annan riktning för att släta till. Var inte orolig om det inte blir helt perfekt, det ska spacklas igen.
Låt spacklet torka i 8–10 timmar innan du kan börja slipa det.
När spacklet är torrt slipar du av det lätt med ett P120 sandpapper, gärna med ett ledbart slipverktyg och förlängningsskaft. Var noga så att du får bort alla kanter som kan sticka ut.
När du är nöjd med avslipningen är det dags att lägga på andra omgången med spackel. Detta görs på samma sätt som tidigare men utan någon remsa.
Låt spacklet torka och slipa sedan av det.
Spackel sjunker något när det torkar och därför behöver du spackla i flera omgångar, oftast brukar tre gånger räcka. Upptäcker du ojämnheter efter sista slipningen är det inte värre än att du spacklar en gång till.
När du anser att du är klar kan du som sista kontroll placera en stark ljuskälla längs väggen och kolla i släpljuset, det avslöjar om det fortfarande finns några ojämnheter.
Är du nöjd med resultatet är det bara att börja tapetsera eller måla din släta vägg.