kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Här kan du läsa om våra bästa tips och produkter för att spara el och energisäkra ditt hem.
Många ser nyttan av att hitta nya energismarta lösningar för sitt hem. Genom att energisäkra våra hem kan vi spara både el och pengar, dessutom ser vi till att bli mer miljövänliga. För att hjälpa dig att spara el har vi samlat alla våra tips och gör det själv-guider för att energisäkra hemmet, både med enkla sparknep men även med energieffektiva produkter. I vårt sortiment finns allt från braskaminer och värmepumpar till isolering, tätningslister och mycket mer.
Allt från små till stora energibesparande projekt ger resultat och här hittar du många nyttiga tips för att spara el och minska din elförbrukning, vare sig det gäller elförbrukning i villa eller lägenhet. De insatser du gör ger effekt, både för plånboken och miljön!
Det är ingen större skillnad på strömslukare när det kommer till hus eller lägenhet. I hus är det främst uppvärmning och vatten som du bör dra in på. I lägenhet är det kökselen och tvätt som står för den största energiförbrukningen. Hur som helst gäller det att vara smart när det kommer till sitt elanvändande. Vill du dra nytta av de billigaste timmarna under dygnet behöver du ett timprisavtal. För att ett timprisavtal ska löna sig behöver du vara insatt i när elen är som billigast och styra förbrukningen till de timmarna. Idag har bara cirka 3 procent av svenskarna ett timprisavtal.
En värmepump är ett bra alternativ för dig som vill spara energi. Med rätt värmepump kan du få en lägre energiförbrukning och på så sätt sänka dina kostnader. Även om det kostar en slant att installera ett nytt värmesystem kommer du att tjäna in dessa pengar på sikt, det är en smart investering som lönar sig inom 5–10 år.
Med en luftvärmepump kan du hjälpa till att spara på jordens resurser. En luftvärmepump består av en ute- och en inomhusdel. Den yttre delen tar hand om utomhusluften, transporterar in, värmer upp och sprider ut den till inomhusmiljön. En luftvärmepump är ett utmärkt komplement till din existerande uppvärmningsmetod och kan kraftigt sänka din energiförbrukning. En luftvärmepump är även effektiv under sommaren då den i stället kan kyla ned inomhustemperaturen.
En braskamin kan ses som en dyr åtgärd men det bör ses som en långsiktig investering, när du kan elda mer kan du samtidigt minska dina elkostnader. Med stigande elpriser är en braskamin ett smart komplement till ditt värmesystem. Den är inte bara mysig och ger värme, den gör att du sparar el med flera tusen kronor.
Braskaminen är en effektiv och ekonomisk uppvärmning, en modern kamin med en värmeeffekt på 3-9 kW kan värma en villa på 120-150 kvm. Brasvärme har en god uppvärmingsekonomi och har stora miljöfördelar genom att du använder en förnybar energikälla. Om du eldar rätt spara du inte bara pengar utan du sparar även på miljön. Välj därför en modern braskamin och elda endast med torr ved.
Tätning och framför allt tätningslister är en produkt som snabbt och effektivt kan hjälpa till att sänka värmekostnaderna i hemmet. Det kan vara svårt att tro att en liten list kan göra skillnad men på hösten och vintern blir det extra påtagligt om du har fönster eller dörrar som släpper in kyla. Det kommer i sin tur krävas mer el för att värma upp hemmet.
Det är en god idé att ta för vana att kolla över dörr- och fönsterlisterna en gång om året, förslagsvis inför varje höst. Tätning runt fönster är oftast enkelt att byta ut själv, bara se till att välja en list som passar dina fönster.
Något annat som är bra att tänka på är att det inte bara är hemmets fönster som behöver ses över, tätningslister finns på allt från dörrar till vitvaror i hemmet. Det är viktigt att det håller tätt vare sig det ska hålla värme inne eller hålla kyla ute.
Att ha ett välisolerat hus är ytterst viktigt för att sänka elkostnaderna. Naturen strävar automatiskt efter att utjämna värmeskillnader och isolering gör det svårare för värmen inuti huset att ta sig ut. Isolering av hus är ingen snabb åtgärd och kan bli en större kostnad men det är en bra investering att göra om man vet sig att huset är dåligt isolerat. Ett väl isolerat hus kommer spara dig många tusenlappar i uppvärmning.
De flesta hus har en bra fasadisolering men det kan vara klokt att se över hur välisolerat vindsutrymmet är. Vinden kan vara en stor läcka av värme och genom att tilläggsisolera vindsbjälklaget kan husets uppvärmningskostnader sänkas med upp till 25%.
Ett elverk är bra att ha när nöden kräver det. Ett reservelverk kan tillfälligt klara elbehovet vid ett strömavbrott. Viktigt att tänka på inför köp av ett elverk är hur stor effekt du behöver, vilka eldrivna funktioner vill du kunna täcka vid ett eventuellt strömavbrott? Skriv gärna ned en lista och välj sedan ett elverk utifrån denna.
Andra smarta tips vid strömavbrott är att tillfälligt ställa ut kyl- och frysvaror vid kallt väder, tända stearin- och värmeljus samt använda ficklampa för att ersätta den vanliga belysningen.
Fönster släpper in ljus och värme i huset, men när det är kallt ute släpper de även ut mycket av värmen. Upp till 35 procent av husets värme kan läcka ut genom fönster. Det finns gott om pengar att spara genom att byta till energiriktiga fönster. Ett fönsters U-värde anger hur välisolerat fönstret är. Fönster med lågt U-värde isolerar bättre än ett fönster med högt U-värde. Har du ett äldre hus med äldre fönster är ett förbättrat U-värde ett smart val både för din värmeräkning och för miljön.