kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Har du ett större träd med en skuggande krona kan du nyttja denna som ett naturligt parasoll och få en underbar oas därunder. Bygger du ett trädäck runt trädet så skapar du en perfekt fikaplats utom räckhåll från solens brännande strålar. Genom att figursåga trallbrädorna runt trädets form ser det nästan ut att växa upp ur däcket på ett naturligt sätt.
Trädäcket bygger du på plintar i kanterna och lägger det på betongplattor närmre trädet, där det är svårt att gräva. Detta gör att du inte skadar rötterna på trädet men ändå får en stabil grund för din uteplats.
För maximal hållbarhet och livslängd så används oftast tryckimpregnerat virke till både regelverk och trallbrädor. I Sverige förekommer ofta märkningen NTR på impregnerat virke vilket är en branschstandard framtagen av Nordiska träskyddsrådet. När du köper NTR-klassat virke ingår också en 20 års rötskyddsgaranti om du på begäran kan visa upp kvitto och garantisedel. Det finns olika klassningar av tryckimpregnerat virke och NTR-AB är den absolut vanligaste märkningen som passar bra för detta.
Trallbrädor finns i ett flertal tjocklekar och bredder att välja mellan, så att du kan få det utseende du vill ha. Montera alltid den finaste sidan av trallen uppåt, om båda sidor ser bra ut vänder du kärnan uppåt (där årsringarna är som tätast). Det är rekommenderat att lägga syllpapp på den underliggande regelkonstruktionen innan du fäster dina trallbrädor. På så sätt skyddas stommen från fukt ovanifrån.
Vilken typ av skruv som används är också viktigt, speciellt i utsatta förhållanden. Korrosionsklass C4 och C5 är de som ska användas vid altanbygge. Korrosionsklass C4 kan du använda vid normala förhållanden men om altanen är belägen vid en pool, sjö, uppfart som saltas eller annat område som gör den utsatt bör klass C5 användas, vilket ofta är en typ av rostfri skruv. När du lägger trall kan du dölja skruvarna genom att använda dold trallskruv och ett specialverktyg för att montera de dolda skruvarna. Skruvlängder som rekommenderas till de olika tralltjocklekarna är 22 mm = 4,2 x 42 mm skruv, 28 mm = 4,2 x 55 mm skruv, 34 mm = 4,8 x 75 mm skruv.
Trallen bör tvättas och oljas in en gång per säsong. Inspektera alltid trallen med jämna mellanrum för att försäkra dig om att ingen mikrobiell tillväxt har uppkommit.
Om du vill ha dolda skruvskallar kan du använda ett specialverktyg med tillhörande skruvar.
Om du lägger långa längder med trallbrädor är det extra viktigt att kontrollmäta så det blir rakt. En snörslå kan då med fördel användas.
Skruva inte trallskruven djupare än 1 mm för att stänga ute inträngande vatten.
Skruva inte för nära ändträ utan att förborra, annars är risken stor att det spricker.
Om trallen är nyimpregnerad eller fuktig (vilket kan kännas av att trallen är väldigt tung) monteras de dikt an varandra, vilket kommer att ge 2–3 mm distans när de torkat.
Här följer steg-för-steg instruktioner om hur du lyckas med ditt byggprojekt
Markera däckets yttermått och markera med pinnar och snöre. Skala av ytjorden under trädäcket. Markera plintarnas placering. Det är lämpligt att inte ha mer än 1200 mm centrumavstånd mellan plintarna. Gräv plinthålen ca 700 mm djupa. Lägg ut svart ogräsduk och fyll på med ett lager grus som håller duken på plats och ger en snabbtorkande yta under trädäcket. Hårdpacka gruset där betongplattorna ska ligga och lägg ut plattorna.
Börja gjuta de fyra plintarna på ena sidan. Häll en ca 200 mm grovbetong i gropens botten. Tryck fast 2 bitar armeringsjärn i mitten av varje bottenplatta innan betongen har stelnat. Trä ett 150 mm gjutrör av papp över. Återfyll med jord runt pappröret. Ta en lång regel 45x145 mm och fäst en stolphållare mitt för varje plint så att de hamnar mitt i respektive plintrör. Regeln ska sticka ut för lite långt i båda ändar för att kapas till rätt mått senare. Fyll papprören med grovbetong. Lägg regeln på plats så att stolphållarna sticker ner i betongen. Palla upp regeln med ca 50 mm mellanrum mellan betong och trävirke. Väg av så att regeln hamnar i våg och låt betongen härda.
Gör likadant på motstående sida. Mät så att regeln med stolphållarna hamnar på rätt avstånd från den första regeln. Väg av noga så att regeln hamnar i våg och även ligger i våg med den första regeln.
Markera i ändarna var den ena ytterregeln A ska kapas för rätt längd, 3550 mm. Markera likadant på motsvarande ytterregel. Mät diagonalerna och kontrollera att diagonalerna är lika långa. Då är alla vinklar räta. Kapa ytterreglarna enligt markeringarna
Såga till ytterligare 2 st 3550 mm långa reglar A av regel 45x145 mm. Lägg en bit syllpapp på betongplattorna och palla upp reglarna A i nivå med de yttre reglarna A. Kontrollera med en lång regel att även ligger rätt i ändarna. Fäst stolphållare på två av inre reglarna A mitt för gjuthålen. Lyft bort reglarna och gjut de återstående plintarna och placera reglarna A med stolphållarna i betongen. Kontrollera att de hamnar i våg och i samma nivå som de två yttre reglarna A.
Kapa till 2 st 3915 mm långa sidoreglar B av regel 45x145 mm. Använd vinkelbeslag 60x60 mm och ankarskruv 4,8x40 mm och fäst reglarna B i reglarna A.
Mät och kapa till kortlingar C av regel 45x120 mm och fäst i reglarna A med balkskor 45x97 mm. Skruva med ankarskruv 4,8x40 mm. Reglarna närmast stammen sätts minst 70 mm från stammen för att ge trädet utrymme att växa. Mät och kapa till kortlingar D av regel 45x120 mm och fäst på samma sätt.
Såga till 20 st 150 mm långa distansklossar E av regel 45x145 mm och skruva fast dem i ytterreglarna A med rostskyddad träskruv 5x80 mm. Såga till 2 st 3550 mm långa sidoreglar F av regel 45x145 mm och skruva fast dem i klossarna E och reglarna B med rostskyddad träskruv 5x80 mm.
Skruva med trallskruv 4,2x55 mm fast trallvirke 28x120 mm G med ca 3 mm mellanrum. Mät avståndet till sista regeln vartefter och justera så att trallvirket kommer rakt. Anpassa trallen runt trädet efter stammens form, men lämna tillräckligt mycket så att trädet kan växa.