kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Det finns nästan lika många metoder för att underhålla ett golv som antal varianter av golvbeläggningar. Med dagens effektiva produkter som både vårdar, återställer och skyddar går arbetet snabbt och du får återuppleva den nylagda känslan igen. I denna guide kommer vi att visa hur det regelbundna underhållet för olika golvtyper ska genomföras men även hur mindre skador kan åtgärdas.
Laminat, parkett, vinyl, linoleum och trägolv är några varianter av golvbeläggningar och gemensamt för de alla är att regelbunden rengöring är nyckeln för lång hållbarhet och mindre golvvård. Den regelbundna rengöringen delas upp i dammtorkning och våttorkning. Dammtorkning sker med dammsugare och ska utföras ofta då det största slitaget på ett golv sker när lösa smutspartiklar gnids mot golvytan när du går på den. För att slippa släpa fram dammsugaren dagligen kan en mopp med dammdyna användas som ett komplement till dammsugningen för att snabbt avlägsna den värsta smutsen. Den skadligaste smutsen kommer utifrån i form av grus och en god idé är att stoppa det redan vid entrén, exempelvis med en dörrmatta inne och ute. Våttorkning bör ske så sällan som möjligt och alltid i samband med utförd dammtorkning för att inte repa golvet, kom ihåg att använda passande golvrengöringsmedel. För träbaserade golv ska du använda så lite vätska som möjligt vilket du lätt fixar med en spraymopp. När det kommer till underhållet sker det på olika sätt beroende på om det är ett hårt, oljat eller hårdvaxoljat golv.
Hårda golv såsom laminat, klinker, vinyl och linoleum klarar av att våttorkas oftare än trägolv. Det spelar ingen större roll vilket golvrengöringsmedel som används men ett medel som är avsett för hårda golv är mindre benäget att orsaka ränder. Hårda golv är i stort sett underhållsfria men 1–2 gånger per år kan de behandlas med golvpolish som appliceras med en mikrofiberdyna för att ge en blank finish och förnyat slitageskydd.
För oljade trägolv är det viktigt att lite vätska används vilket gör spraymoppen till det bästa alternativet. Golvrengöringsmedlet ska vara avsett för oljade trägolv som även återfettar vilket motverkar sprickor, fläckar och knarr. Underhåll med olja ska göras varje år för nyare golv och vart tredje år för äldre golv då de är mer oljemättade från tidigare behandlingar.
Lackade trägolv och hårdvaxoljade golv våttorkas med ett pH-neutralt golvrengöringsmedel, även här ska minimal mängd vätska användas. Lackade golv underhålls 1–2 gånger per år med underhållslack som enkelt appliceras med en mikrofiberdyna. Hårdvaxoljade golv behöver den mest krävande behandlingen då appliceringen av underhållsvaxolja måste ske med polermaskin vart tredje år beroende på slitage. Själva arbetet är inte så svårt men om du inte har en polermaskin behöver du köpa eller hyra en.
Utöver dessa moderna underhållsmetoder är såpskurning en alternativ metod för trägolv. För såpskurade golv tar det några år innan en skyddande yta byggts upp vilket gör att slitaget blir högt den första tiden, vilket kan vara snyggt om ett mer rustikt utseende önskas. Det är en bekväm metod då såpan tillsätts vid den regelbundna våttorkningen vilket gör att golvet både underhålls och rengörs på samma gång. Såpskurning lämpar sig bara på gran- och furugolv och för ett ljusare utseende kan såpan blandas med lut. Lut ger ett obehandlat trägolv en vitgrå yta men måste kombineras med något skydd i form av såpa, hårdvaxolja eller olja och underhållet avgörs av vilket skydd som används.
Att underhålla ett golv täcker in allt från vanlig städning till att underhålla själva ytbehandlingen med ny olja, lack eller liknande. De större underhållsåtgärderna kan minskas genom att hålla nere på slitaget, vilket görs genom att hindra att partiklar sprids och hjälper till att slita på golvet. En dörrmatta vid entrén stoppar det mesta av gruset och i kombination med regelbunden dammsugning så har du redan där gjort mycket för att öka hållbarheten på dina golv. Vid våttorkning kan du med fördel använda vanlig såpa, som är en naturprodukt framställd från vegetabiliska eller animaliska restprodukter.
Det finns många olika typer av spraymoppar som gör rengöringen enklare. De är också mer skonsamma mot golvet då mindre vätska appliceras.
Ta alltid bort polerplattan under polermaskinen för att förhindra deformation. En deformerad polerplatta gör maskinen svårstyrd.
Arbeta gärna i ca 20 m2 stora sektioner för att enklare få ett jämnt resultat utan att behöva stressa.
Använd möbeltassar på bord och stolar så minimerar du repor i golvet.
Rengör inte lackerade och hårdvaxoljade golv med såpa. Dessa golv behöver inte återfettas och såpan bidrar i stället med en klistrig yta som med tiden drar åt sig ännu mer smuts och damm.
Läs alltid anvisningen på den produkt du har köpt då appliceringen kan skilja sig mellan olika tillverkare.
Välj rätt rengöringsmedel utifrån golvtyp och ytbehandling.
Testa alltid underhållsprodukter på en begränsad yta innan hela golvet behandlas.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet underhålla golv.
Töm golvytan från möbler och annan inredning så att hela golvytan kan underhållas. Lägg mattor som skydd om du behöver dra tunga möbler på golvytan.
Dammtorka ytan med en dammsugare noggrant och använd därefter en mopp med dammdyna för att lyfta den sista smutsen från ytan. Tänk på att använda rena skor eller strumpor så att du inte efterlämnar grus och smuts på den dammsugna ytan.
Våttorka golvet med lämpligt rengöringsmedel. Oavsett golvtyp är en spraymopp enklare att använda och mer skonsamt mot golvet. Arbeta i en oavbruten sicksackrörelse i golvets längdriktning. Gå baklänges så slipper du blöta strumpor och smuts på det rena golvet.
Eftertorka med en torr mikrofiberduk på en mopp om det behövs. Förutom att överflödig vätska tas bort från golvet får du även bort det sista smutsvattnet som annars torkar in.
Om golvet är hårt appliceras avsedd golvpolish med en appliceringsdyna av mikrofiber. Arbeta på samma sätt som vid våttorkning i oavbrutna sicksackrörelser och låt därefter torka i cirka två timmar innan möbler flyttas tillbaka.
För oljade golv appliceras underhållsolja med en luddfri bomullstrasa i ett jämnt och tunt lager. Om du vill kan oljan nu bearbetas med en polermaskin inställd på cirka 150 varv/min för ett bättre resultat. Torka därefter bort all överflödig olja med en bomullstrasa och låt oljan tränga in i golvet under minst 12 timmar innan det används. En liter olja räcker till 50–100 m2 beroende på hur sugande trät är samt när senaste behandlingen gjordes.
För lackerade golv appliceras underhållslack på golvet som sedan fördelas jämnt över ytan med en appliceringsdyna av mikrofiber. Arbeta med svepande rörelser i flera riktningar och avsluta med att dra dynan längs golvets längdriktning. Låt torka en timme innan du går på det och 24 timmar innan möblerna ställs tillbaka.
För hårdvaxoljade golv appliceras cirka 2 dl underhållsvaxolja direkt på golvet som sedan fördelas och arbetas in med en polermaskin. Häll på mer vaxolja efter behov och låt torka minst 12 timmar innan du går på det och 24 timmar innan möbler flyttas tillbaka.
Djupare repor i golv kan repareras med golvvax. Reparationssatserna finns att köpa i paket med olika vaxfärger som smälts med medföljande verktyg. När vaxet har torkat förseglas ytan med samma medel som golvet underhålls med.