kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
Ett regelbundet underhåll av ditt tak förlänger livslängden samtidigt som ett rent tak gör stor skillnad för husets helhetsintryck. De flesta takrengöringsmedel behöver inte bearbetas med högtryckstvätt eller borstar utan rengör sig själv när det regnar, vilket gör jobbet väldigt enkelt. I den här guiden visar vi en komplett underhållsrond för ditt tak.
Underhåll av takbeläggningen görs främst för att avlägsna alger, mossa och smuts men en lika viktig del i underhållsprocessen är att se över takets övriga detaljer i samband med rengöringen.
Gemensamt för de flesta takrengöringsmedel är att de kan appliceras på flera olika sätt. Om du regelbundet underhåller ditt tak räcker det att applicera rengöringsmedlet och låta regnet sköta resten. Detta är den mest skonsamma metoden då takbeläggningen inte behöver bearbetas med högtryckstvätt eller andra verktyg som sliter på ytskiktet.
På ett tak finns det en hel del plåtdetaljer såsom fotplåt, vindskiveplåt, ränndalar med mera som du bör se över. Färgflagning och rostangrepp tyder på att det är dags att byta ut delen eller renovera den med ett nytt rostskydd och färg. De plåtdetaljer ett tak kan ha är ofta skruvade i något träbaserat såsom en vindskiva eller läkt. Eftersom plåtdetaljerna finns på takets mest utsatta ställen för att förhindra att vatten läcker in är även träet vid dessa punkter extra utsatt och bör ses över. Om färg har börjat släppa på vindskivor eller fotbrädor är det bra att åtgärda detta så snart som möjligt för att undvika att trät blir så dåligt att de måste bytas ut.
Säkerhetsdetaljerna på ett tak är viktiga att se över så att det går att vistas på taket så säkert som möjligt. Innan du börjar med underhållsronden är det därför lämpligt att kontrollera att glidskydd, taksteg, ankarpunkt och gångbryggor sitter som de ska. Om du har ett väldigt brant tak eller tvivelaktiga fästpunkter för att kunna fästa en sele på ett säkert sätt kan ett alternativ vara att hyra en lift. Det finns enklare liftar att hyra som kan transporteras med en bil med dragkrok vilket gör att du sparar in på dyra utkörningsavgifter.
Beroende på takbeläggning är de olika benägna att ansamla smuts, även typ av ytskiktsbehandling har stor betydelse där en slät och glansigare yta klarar sig bättre. Även ålder påverkar då ytan slits och blir mer matt med tiden. Anpassa ditt underhållsintervall så att det passar ditt tak men tänk på att hängrännor bör rensas en gång per år.
Underhållet av taket och dess detaljer gör att du med regelbundna kontroller och små åtgärder kan maximera takets livslängd. Vid tvätt av taket är det lämpligt att använda långtidsverkande och biologiskt nedbrytbara produkter. Kan du även mekaniskt ta bort eventuell påväxt innan du går på med kemikalier, så kan du ofta minska mängden tvättmedel och få till ett bättre resultat snabbare. Genom att få bort påväxt och skräp som binder fukt så ger du taket bättre förutsättningar till en lång livslängd.
Montera renstrattar vid stuprören om du avleder regnvattnet till en stenkista eller liknande för att undvika igensättning.
Om du lägger ett nytt tak med takpannor är det klokt att spara några extra pannor, så kan du enkelt byta ut om någon går sönder.
Rengör taket från lös smuts oftare om taket är extra utsatt så kan du vänta längre mellan det riktiga underhållet.
Använd sele och lina som fästs i exempelvis skorstenen eller en ankarpunkt så undviker du onödiga fallolyckor.
Om du vill använda högtryckstvätt går det bra, men var försiktig och använd lågt tryck så att inte ytan skadas eller slits onödigt mycket.
Måla plåtdetaljer en dag då det är mulet och minst 8 grader varmt.
Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig med projektet underhålla tak.
Innan du sätter igång med underhållsronden ska du kontrollera takets säkerhetsdetaljer. Avlägsna om möjligt delar av taket för att kunna inspektera fastsättningen i taket. Se till att muttrar eller skruvar är åtdragna, att träet som detaljen är skruvad i ser friskt ut och att eventuella rostangrepp bara är ytliga.
Börja med att ta bort löst material från taket såsom barr, löv, mossansamlingar och kvistar. Arbeta från nock till takfot med en borste eller lövblås.
Om det är första gången på många år som taket rengörs är det bra att spola av taket med en trädgårdsslang så kommer rengöringsmedlet att verka bättre på den ingrodda smutsen.
Använd händerna eller ett lämpligt plastverktyg för att rensa hängrännorna från smuts. Använd inte metallverktyg då ytan kan skadas och kan leda till rostangrepp.
Se över takpannorna och byt om du hittar någon som är sprucken. Kolla extra noga vid ränndalar och andra anslutningar där det finns kapade takpannor som lätt kan lossna. Lösa bitar kan limmas med ett monteringslim för utomhusbruk.
Om du har ett plåttak är det bra att kolla om alla farmarskruvar eller spikar är korrekt monterade. Spikar har en tendens att krypa upp mer än skruvar så att gummitätningen mellan tak och spik inte längre tätar. Byt ut skruven eller spiken om gummitätningen är sprucken eller känns torr. Även plåtdetaljer är skruvade eller spikade så dessa behöver också ses över.
Rörgenomföringar i taket är extra känsliga punkter. Här är det bra om du kan montera bort takhuven eller de delar som måste tas bort för att exponera takpappen. Inspektera tätningen mellan rörgenomföringen och takpappen samt att limmet eller klistret fortfarande är vidhäftande.
Kontrollera att fotbrädor och vindskivor sitter fast ordentligt och leta efter färgflagning eller blåsor. Vid behov skrapar du bort den gamla färgen så gott det går för att sedan behandla träet med grundolja, grundfärg och två strykningar täckfärg. Var särskilt noga vid ändträ då träet suger upp fukt mycket lättare här.
Applicera takrengöringsmedlet med en tryckspruta en mulen dag, utan förväntad nederbörd de kommande dagarna. Med vissa takrengöringsprodukter följer det med en spruta som kopplas till en vanlig trädgårdsslang för att kunna applicera medlet.
För att åtgärda angrepp på plåtdetaljer börjar du med att skrapa och slipa bort den synliga rosten i området. En slipmaskin gör jobbet enklare men det går också bra med ett vanligt sandpapper och en stålborste.
Efter att rosten är avlägsnad avfettas ytan med exempelvis aceton för att färgen ska fästa bra. För bästa resultat bör hela plåtdetaljen målas för att undvika färgskiftningar. Avfetta då hela plåtdetaljen.
Grundmåla den slipade ytan med rostskyddsfärg.
Använd en roller eller pensel för att måla plåten med plåtfärg. Måla två gånger för bästa resultat.