kvar till lägsta beställningsbelopp
Ordersumman inklusive eventuella rabatter understiger minsta belopp för onlineköp på 199 SEK
När de ljumma sensommarkvällarna börjar bli svalare är det dags att se över huset inför den stundande vintersäsongen. Med lite förberedande aktiviteter inför vintern, så kommer dit hus att klara sig mycket bättre. Dessutom kommer du med rätt förberedelser att underlätta för dig själv under årets kallaste och mörkaste månader. Häng med så går vi igenom de viktigaste sakerna att tänka på.
Inför vintern är det bra att i god tid kontrollera och åtgärda allt som krävs för den kalla årstiden, men också passa på att göra allt sånt som blir svårare att göra vintertid. Samtidigt kan du även passa på att göra annat rutinmässigt underhåll som ändå bör göras med jämna mellanrum, som t.ex. en underhållsrond i badrummet.
Enligt försäkringsbolagen så inträffar hälften av alla skador under vinterhalvåret och beror till stor del på saker som är lätta att förebygga. En majoritet av dessa skador har att göra med vatten i någon form, antingen att det läcker in vatten utifrån eller att rör fryser sönder. Därför bör du se till att ha koll på att isoleringen av bland annat vattenrör är tillräcklig och återställd efter eventuella sommarprojekt.
Även taket bör kontrolleras både utvändigt och invändigt för att säkerställa att det är i gott skick utan risk för läckage, med risk för stora följdskador. Takpannorna bör vara rena från påväxt då mossa och annat binder fukt som senare kan frysa och spräcka pannorna. Kontrollera även att alla genomföringar, som ventilationsrör eller skorsten, ser fräscha ut och att alla plåtbeslag är hela samt sitter fast som de ska. Vindskivorna och vattbrädesbeslag, eller vindskiveplåtar som de också kallas, på gavlarna är till för att hindra vatten att ta sig in under pannorna. Dessa är hårt utsatta och behöver underhållas eller bytas ut med jämna mellanrum.
Takavvattningen är ett kapitel för sig och förutom att rännorna ska vara rensade, så är det lämpligt att kontrollera funktionen. Detta görs lättast genom att hälla i vatten och se att det rinner undan till stuprören. Samtidigt kontrollerar man då att varken rännor eller stuprör läcker. Behöver du byta ut några delar eller komplettera din takavvattning så finns detta beskrivet i guiden om vattenavrinning. Ett tips är att montera självrensande lövsilar så underlättar du för dig själv och minskar risken för stopp i dagvattenrören.
Fortsätter vi ner längs husets utsida så är fasaden nästa steg att kontrollera, så att det är hel och fräsch. Sök efter sprickor eller glipor i fasadpanel, puts eller murverk och laga vid behov, beroende på typ av fasad. Glöm inte att kontrollera smygar och eventuella foder runt fönster och dörrar, samt ventiler eller andra genomföringar. Titta även på grundmuren och eventuella ventiler som kan finnas här, beroende på grundläggning. Alla insektsnät ska vara hela annars byter du ut dessa mot nya inför kommande säsong. Börjar fasaden blir smutsig eller få lite påväxt är det lämpligt att tvätta av den, så blir fasaden både vackrare och mår bättre. Här hittar du en guide för hur du tvättar fasaden på ditt hus.
Även fönster och dörrar kräver lite extra uppmärksamhet, så även dessa är hårt utsatta. Kontrollera eventuellt fönsterkitt och att färgen på bågar samt karmar är i gott skick, annars är det bra att få detta åtgärdat innan vintern. Är du osäker på hur du renoverar fönster, så hittar du en guide här. Vidare så gäller det även att se över gummilisterna så att dessa tätar och hjälper till att hålla värmen på rätt sida.
När vintern kommer och vi börjar stänga om oss spelar också ventilationen en allt större roll och därför är det lämpligt att redan innan ha sett över detta. Kontrollera och rengör filter i friskluftsventilerna, samt se över mekaniska fläktar och rengör vid behov. Har ditt hus ett FTX-system så sitter det vanligen filter i denna enhet som behöver bytas med jämna mellanrum.
Kanske har ditt uppvärmningssystem varit avslaget under sommaren, eller i alla fall gått på sparlåga, och då kan det vara bra att titta över det i tid. Både värmepumpar och pannor kräver ett visst mått av underhåll eller service. Har du ett vattenburet system kan detta behöva fyllas på och eventuellt avluftas inför säsongen för att fungera optimalt. Reglerventilerna vid termostater och golvvärmefördelare kan hänga sig när de inte varit i rörelse på några månader, vilket är lättlöst med lite motionering.
Det är inte bara vi som äger husen som vill vara inne när det börjar bli kallt ute. Många upplever även att många gnagare också försöker hitta en trygg och varm plats inför vintern. Dessa små gynnare kan ta sig in genom väldigt små springor och ställa till med en hel del bekymmer, så därför kan det vara idé att försvåra så mycket det går.
Vid inspektion av taket utvändigt är det inte alltid så lätt att se om det läckt in, så därför är det lämpligt att även ta en tur upp på vinden för en snabb kontroll. Då brukar det vara lätt att se om något inte står rätt till och om det finns någon början till mögelpåväxt. På samma sätt om du har krypgrund, så är det värt mödan att ta en tur dit för att hålla koll på eventuella skador eller begynnande påväxt.
Förutom huset har du säkert en trädgård med tillhörande uteplats som behöver ställas iordning inför vintern. Vinterstäng poolen, städa av grillen och utemöbler som du sedan ställer undan för vinterförvaring. Behöver du lämna saker ute så täck dem med presenning som du förtöjer ordentligt så att det klarar vinterstormarna. Förbered rabatter och ta hand om växterna inför vintern innan du plockar undan alla trädgårdsredskap. Glöm inte att stänga av eventuellt utevatten och tömma slangar, eller ännu hellre ta in dessa och förvara dem frostfritt.
När du ändå är igång med att vintersäkra huset så ta tillfället i akt och se över brandskyddet i huset. Byt batteri i brandvarnare eller sätt upp om du inte redan har. Kontrollera skicket på dina brandsläckare och se till att de är placerade där de bäst gör nytta, vilket förutom köket faktiskt är i anslutning till sovrummen. Komplettera gärna med en brandfilt i köket om olyckan skulle vara framme.
Den absolut största effektförbrukaren vintertid är värmen, så det kan vara värt att titta över om det finns besparingar att göra genom att komplettera eller uppgradera befintligt uppvärmningssystem. Detta kan göras genom exempelvis att installera kamin, värmepump eller värmeåtervinning på ventilationen. Att täta dragiga fönster och dörrar sparar stora energimängder och ger ett bättre inomhusklimat.
Dela upp husronden på flera tillfällen så blir det inte så jobbigt. Då kan du även välja att kontrollera utsidan i vackert väder medan du inspekterar vinden när det regnar, då blir det dessutom ännu lättare att se eventuella läckor.
Kolla över ytterbelysningen och eventuellt komplettera med extra belysning om det saknas.
Leta reda på snöskyffel och skaffa sand så är du förberedd inför första köldknäppen.
Börja med att plocka undan alla utemöbler, grillar och annat som kan vara i vägen för inspektionen av huset.
Klättra sedan upp på taket och gör första kontrollen av att glidskydd för stegen, takstegar och annan personsäkerhet är i bra skick innan du fortsätter.
Titta över takpannor så att dessa är fria från mossa eller annan påväxt och att de är hela utan sprickor. Vid behov rensa taket från påväxt, rätta till om någon panna hamnat snett och byt ut skadade pannor mot nya.
Kontrollera alla genomföringar såsom skorstenar och ventilationsrör, så att dessa ser täta och fräscha ut och att de leder bort vattnet från själva genomföringen.
Vindskivorna och vindskiveplåtar/vattbrädesbeslag ska vara hela och fina, samt sitta fast ordentligt. Vid behov fäst de ordentligt om de är lösa och bättringsmåla eller byt ut om de är för dåliga.
Rensa sedan hängrännorna från skräp med handen, speciellt verktyg för rensning eller en toalettborste. Kontrollera sedan att avrinningen fungerar som den ska genom att hälla lite vatten längst bort i rännan. Då ser du att fallet är rätt, att rännorna inte läcker samt att det inte är stopp i stuprören.
Har du lövsilar mellan stuprör och dagvattenröret som sticker upp från marken, så bör även dessa rensas. Ett smart tips är att montera självrensande lövsilar så slipper du rensa själv.
Ta även en titt under takfoten så att insektsnäten är hela och att alla brädor sitter fast samt att färgen är bra.
Fasaden inspekterar du genom att leta efter skador eller sprickor som behöver åtgärdas, samt om någon sida av huset behöver målas om. Upptäcker du skador så åtgärdar du dessa och bättringsmålar vid behov.
Kontrollera även alla fönster så att dessa ser fräscha ut och inte behöver kittas om eller en omgång färg.
Runt både fönster och dörrar sitter foder som ska skydda skarven mot fasaden. Kontrollera skicket på dessa och plåtblecken, så att dessa ser fräscha ut samt ej behöver bättringsmålas.
Ta även en titt på grundmuren och leta efter sprickor eller andra skador. Har du luftningsventiler så se till att dessa sitter som de ska och att insektsnäten är hela.
I anslutning till huset brukar det finnas dagvattenbrunnar som du kan öppna och inspektera så att det inte är begynnande stopp eller att sandfånget behöver muddras.
När du har koll på husets utsida är det dags att klättra upp på vinden och se så att allt står rätt till utan läckor. Ett enkelt sätt att se begynnande påväxt på yttertaket är att lysa med en ficklampa parallellt med ytan och kolla i släpljuset. Då syns även de minsta förändringar lätt, som annars kan vara lätta att missa.
Passa även på att kolla över isoleringen på taket och att insektsnät vid ventilationsgaller är hela.
När du går ner från vinden och ska stänga vindsluckan kontrollerar du att tätningslisten är hel och att denna tätar ordentligt.
På samma sätt kontrollerar du gummilisterna på dina fönster och dörrar, så att de är hela och tätar ordentligt. Ett sätt att kontrollera tätheten är att klämma fast ett papper när du stänger fönstret. Sitter papperet fast när fönstret är stängt så tätar listen ordentligt.
Rengör alternativt byt ut filter i din ventilationsanläggning. Friskluftsventiler brukar ha ett enklare filter som kan tvättas och passa då även på att rengöra kanalen. Har du istället ett FTX-system så konsulterar du servicemanualen för detta och gör föreslagna åtgärder för just ditt system.
Mekaniska frånluftsfläktar i exempelvis badrum samlar ofta en del smuts och behöver regelbunden rengöring för att fungera optimalt.
För att kontrollera ditt uppvärmningssystem så börjar du med värmekällan och utför de inspektioner samt de serviceåtgärder detta kräver.
Har du ett vattenburet system så kontrollera om det behöver fyllas på och om så är fallet kommer du att även behöva lufta systemet några gånger.
Radiatorerna och golvvärme i vattenburna system har termostatventiler som lätt fastnar när de inte använts under sommaren. Upplever du att värmen inte kommer fram kan du lossa termostat eller ställdon och motionera ventilen.
Upplever du att värmen inte kommer fram samt att det bubblar i systemet, så behöver systemet avluftas. Detta görs antingen på radiatorerna eller på golvvärmefördelaren beroende på vilket system du har.
Har du krypgrund så är det dags att ta sig en tur ner där och kontrollera så att allt står rätt till. Passa även på att titta efter eventuell begynnande påväxt i släpljusen av en stark lampa.
Är huset är redo för den annalkande vintern återstår bara att stänga ner uteplats och trädgård, genom att plocka undan alltifrån utemöbler till studsmatta.
De saker du inte ska stuva undan i förråd kan du istället placera ihop och täcka med presenning. Tänk bara på att förankra lösa föremål och presenningar väl så att de klarar höstens storma.
Har du pool så vinterstänger du denna genom att sänka vattennivån och täcka, samt dränera reningsutrustningen.
Rabatter och planteringar förbereder du beroende på typ av växter du har och ställer sedan in alla trädgårdsredskap. Passa då även på att lokalisera snöskyffeln och kontrollera att den är redo för vinterskiftet.